Bescherming weidevogels

Als eind februari, begin maart de eerst grutto's weer in Friesland arriveren beginnen de lentekriebels bij de vrijwillligers van onze vogelwacht te komen. Ook de kievit, onze provinciale trots, laat zich dan al vaak horen of zien. En als de kievit dan ergens in maart in de lucht begint te wenden, keren en duikelen is het voor de echte liefhebbers opletten geblazen. Als een vrijwlliger het eerste kievitsei van de gemeente vindt is een bezoek aan het stadhuis het eervolle gevolg.

Pas daarna gaan weidevogelbeschermers in hun eigen gebied aan de slag met het in kaart brengen van de 4 belangrijkste weidevogel soorten, de grutto, de kievit, de scholekster en de tureluur. Zij doen dit meestal met de speciaal ontwikkelde registratie-app. Als een nest in het veld wordt gevonden, wordt deze direct met behulp van de smartphone in het systeem gezet. Daarna wordt in de gaten gehouden hoe de broedende vogel het doet. Er is regelmatig afstemming tussen de vrijwilliger en de boer over hoe en wanneer het land wordt bemest en gemaaid.

Aan het einde van het broedseizoen volgen dan nog 3 telrondes om alarmerende weidevogels in kaart te brengen. Dit zegt iets over de overleving van weidevogelkuikens. Als het seizoen voorbij is, worden de laatste vogelvondsten ingeboekt en is het tijd voor de hoogzomer. De weidevogels proberen zo veel mogelijk krachten te verzamelen. Sommigen van hen (bijvoorbeeld de grutto en tureluur) gaat ongeveer medio juli weer richting het zuiden. 

Tot slot krijgen de vrijwilligers ergens na de zomer te horen wat hun inspanningen hebben opgeleverd. De BFVW en andere natuurorganisatie maken dan bekend hoeveel weidevogels Friesland hebben aangedaan, gebroed en (hopelijk) kuikens hebben grootgebracht. 

Wil je ook weidevogelbeschermer worden voor de vogelwacht Heerenveen - Oranjewoud? Neem dan contact met ons op en we gaan afspraken maken voor het volgende weidevogelseizoen.